Naam: Mariakapel op de Keins (Schagen, Noord-Holland)
Soort: Bron en kapel Maria
Adres: Westfriesedijk, Keins 4, 1741 NR Schagen
Foto bron internet
De geschiedenis van Maria op de Keins
De geschiedenis van Maria op de Keins gaat terug tot begin 16de eeuw, toen er tijdens een vreselijke orkaan (bekend als de St. Gallusvloed) die de Hollandse kust teisterde, een kind dat aan een stuk hout was vastgebonden uit het woeste water zou zijn gered,. Dat stuk hout bleek een boegbeeld van een schip te zijn en het stelde Maria voor. Nadat het kind was gered, waste men het beeld in de nabijgelegen put, het werd van zeewier ontdaan en vervolgens in een eenvoudige wegkapel geplaatst. Althans, dat is één versie.
In een andere versie bleek het beeld al meteen onvindbaar en werd het later teruggevonden in de waterput. Na verloop van tijd, aldus de christelijke traditie dus, bleek dat het water uit de put wonderbaarlijk genezende krachten had. Tal van genezingen bij mensen en vee werden geregistreerd. De gelovigen stroomden toe, er gebeurden wonderen en men wilde een kapel stichten.
Vernieling en bedevaart
In 1586 werd de kapel vernield door de watergeus Taets Gerryts en niet herbouwd. Het beeld van de Madonna was toen echter al in veiligheid gebracht maar raakte in de loop der tijd zoek. De put bleef echter wel in ere. Wekelijks werden er vier missen bij het kapelletje opgedragen en ieder jaar werd het beeld van de Madonna in processie rondgedragen tijdens de bedevaart “De Omgang van Schagen”. De bedevaart naar de Keins is nog jaren blijven bestaan onder die naam. De route liep via landwegen naar de Westfriese dijk. Van de Trapbrug over de trapweg bereikte men de trap aan de dijk. Deze weg is nog steeds begaanbaar. De landweg van de Lasschoterweg tot de dijk werd vroeger het Heiligwegje genoemd.
Het beeld van Maria in het Museum in Hoorn
Het oorspronkelijke beeld van Maria te Keins staat nu in het museum in Hoorn. Het beeld is weer in de oorspronkelijke kleuren teruggebracht. Let op de rode jurk en de maancirkel. Volgens leden van de studiekring Leycentra bevindt zich rond het beeldje een magisch veld dat energie uitstraalt. het Mariabeeld in Hoorn is door de wichelaars bezocht, en zou een positieve uitstraling hebben die tot 9 meter afstand nog voelbaar is (Zoet e.a, Langs mystieke plekken in Noord-Holland). Het beeldje zou in Keins op een leycentrum gestaan hebben.
De huidige kapel
De tegenwoordige kapel dateert uit 1956, ingewijd op 15 augustus, een bekende datum in de christelijke traditie, namelijk de Mariatenhemel Opneming. In de kapel is een keramisch Mariabeeld geplaatst, ontworpen door Jules Rummens uit Roermond. Het is een eenvoudig gebouwtje, sober eigenlijk. Er zijn twee glas in lood raampjes, op één ervan is Maria te zien als Sterre der Zee, als Redster voorop een schip. Voor Mia Huges is Maria de Godin, ze ervaart haar als helend, liefdevol en ook heel krachtig.
Het visioen van Wigbolt Vleer
Dat de put waar het beeld van Maria is gevonden een bijzondere plaats is, blijkt uit het volgende verhaal. Op zondag 21 augustus 1994 had historicus/wichelroedeloper Wigbolt Vleer een visioen. In dit visioen zag hij een zeedijk, huizen, een bron en het woord “Keins”. Op de achtergrond zag hij een Mariabeeld. Het dorp Keins is in de kaart al gauw gevonden. Op 17 oktober vertrekt hij met een metgezel uit Friesland om het plaatsje te gaan bezoeken. Rijdende op de Afsluitdijk en nog ongeveer 20 kilometer van zijn doel merkte hij dat zijn wichelroede al reageerde op een sterk krachtveld. Bij de kapel aangekomen werden de wichelroeden van Wigbolt en zijn metgezel direct naar de waterput getrokken.
Grootste leycentrum van Nederland
Nader onderzoek wees uit dat Keins een punt is op de zogenaamde Michaëlslijn. Deze leylijn* loopt van Santiago de Compostela via Carnac en Le Mont Saint Michel naar Hargen en Keins en verder naar Oosterland op Wieringen, Harlingen en Wijnaldum, Sylt en Stockholm om vervolgens 4000 km van het begin te eindigen in Archangel. Deze leylijn loopt diagonaal over de waterput. In totaal werden er vanuit de waterput 132 leylijnen gevonden. Hiermee is de waterput in Keins het sterkste leycentrum van Nederland.
“In 1925 ontdekte de Britse amateurarcheoloog Alfred Watkins dat historische monumenten vaak op kaarsrechte zichtlijnen waren gebouwd. Hij vermoedde dat het hierbij om oeroude handelswegen ging en publiceerde over dit onderwerp in het boek “The Straight Old Track”. Watkins noemde deze lijnen Leylijnen omdat de plaatsnamen langs deze lijnen vaak het achtervoegsel “ley” hadden.
Energiebanen
In New Age kringen verstaat men in Nederland onder het begrip “leylijn” tegenwoordig een energiebaan (aardstraal) die verschillende historische monumenten verbindt. Deze monumenten zoals kastelen, begraafplaatsen en heiligdommen staan op een min of meer rechte lijn en veelal op het kruispunt van deze energiebanen, de z.g.n. leycentra. Vanaf het jaar 1350 zou de kerk het niet langer hebben toestaan om op deze leycentra te bouwen. De aardstralen hebben een doorsnede van ca. 1 meter en kunnen alleen worden waargenomen door mensen die hiervoor gevoelig zijn, de zogenaamde wichelroedelopers. In de jaren zestig werden de leylijnen vaak in verband gebracht met UFO waarnemingen en graancirkels.
Lida van de Water, met dank aan Mia Huges
De Maria kapel op de Keins bezoeken
De kapel staat langs de Westfriese dijk, aan de Keins, op een stukje grond dat verrassenderwijs juist lager ligt dan de dijk, in een soort kom. Het is omzoomd door bomen en om de put heen, die er even verderop naast staat, is gras. Het adres luidt: Westfriesedijk Keins 4, 1741 NR Schagen Coördinaties: 52°48’28″N 4°47’59″E ‘ De hoeders van de kapel: fam. Hamers, Westfriesedijk 1 Keins, 1741 NR Schagen Openstelling: iedere dag van 9.00 uur tot 19.00 uur.
Water uit de waterput meenemen
Het water kan niet direct uit de waterput worden gehaald; er zit een slot op het grote metalen putdeksel. Wil je water meenemen, dan moet dat getapt worden uit een grote blauwe emmer die bij de deur van de kapel staat. Niet drinken, stond erbij, maar sommige mensen durven het water wel te drinken. In de direct erachter gelegen Hoeve de Keins vroegen we de eigenaresse naar de drinkbaarheid van het water. Ze zei niet omwonden dat je het níet kon drinken, het was tenslotte ‘gewoon gezond grondwater’ en de buurman, die ook de kapel verzorgde, dronk het putwater al zijn hele leven. Maar ze zijn voorzichtig naar bezoekers toe omdat ‘we allemaal zo verwend zijn geraakt door het kraanwater.
Bronnen
- Chris Zoet, Ton van der Leeden, Bastiaan Stok, Pelgrimspad “Langs mystieke plekken in Noord_Holland-midden, 2001 (te bestellen via http://www.pelgrimspad.nl. Hier kun je nog andere boekjes met mystieke plekken in Nederland kopen).
- Flyer kapel Maria te Keins
- Verschillende sites op Internet
- Linda Wormhoudt, O.L. Vrouw op de Keinse. In:Heilige bronnen in de Lage Landen, 2013. A3n Uitgeverij, Geesteren.
Bekijk de kaart met alle krachtplekken
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee?