Academie PansophiaStichting Pansophia

Academie Pansophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren. We willen bijdragen en informeren over het herontdekken van de vrouwelijke kant van God, de vrouwelijke waarden en de bijdrage van vrouwen in oude en hedendaagse culturen.PanSophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren.

  • Krachtplaatsen
  • Zwarte Madonna

Het Tempeltje van Nehalennia

tempel-nehalennia

Naam: Tempel van Nehalennia, Colijnsplaat (Zuid-Beveland)

Soort: Tempel, godin

Adres: Visserijweg 2, Colijnsplaat


 

De oorspronkelijke tempels van Nehalennia

Zowel in Ganuenta (de plaats waar nu ongeveer Colijnsplaat ligt) als in Domburg heeft in het begin van onze jaartelling een tempel gestaan gewijd aan de Keltisch/Germaanse godin Nehalennia. Deze tempels zijn in lang vervlogen tijden – in de derde of vierde eeuw – door de zee verzwolgen.

De overblijfselen van Nehalennia’s tempels zijn bij toeval ontdekt. In Domburg legde een enorme storm in 1647 in de nacht een flink aantal altaren bloot, die ’s ochtends op het strand werden gevonden. De vondsten uit Domburg die naar de kerk werden vervoerd en daar zolang neergezet, werden in een brand die de kerk teisterde, grotendeels vernietigd. Bij Colijnsplaat, in de Oosterschelde, troffen vissers in het begin van de 70er jaren van de vorige eeuw bij toeval wat brokstenen van Nehalennia altaarstenen aan in hun netten.

 

nehalenniabeeld-versierd

 

Er bleken heel veel van deze altaarstenen nog op de bodem van de Oosterschelde te liggen en ook resten van een tempelcomplex. Een groot aantal van die altaarstenen en ook tempelresten zijn in die periode opgevist. De vondsten zijn naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gebracht, waar nu een mooie collectie Nehalennia altaarstenen is te bewonderen. Slechts een enkel daarvan is te zien in het museum in Middelburg.

 

De Gallo-Romeinse tempel herbouwd

In 2005 is de tempel in Colijnsplaat naar Romeins voorbeeld herbouwd aan het haventje van Colijnsplaat. De Nehalenniatempel is bedoeld als historisch monument. Naast een cultuurhistorisch gedenkteken, is de tempel ook bedoeld als educatief centrum en als toeristische trekpleister. In een regio waar al heel veel te beleven valt voor scholieren en andere weetgierigen, past dit stukje Europese godsdienstgeschiedenis perfect, aldus de organisatie op de website. Op 13 augustus werd deze tempel officieel geopend en ook ritueel gewijd door de Romeinse Geschiedenis Groep “Corbvlo”.

De tempel wordt Gallo-Romeins genoemd en natuurlijk vereerden onze voorouders Nehalennia al voordat de Romeinen hier kwamen en haar verering overnamen: zij is de vruchtbare Moeder maar ook de stormachtige godin van het zeewater. De tempel is bijzonder. “Behalve geometrische structuren is er vermoedelijk ook gebruik gemaakt van energetische attentiepunten, waaronder leylijnen. Tempels uit de Romeinse tijd werden toen op een kruispunt van leylijnen gesitueerd, en door de lengterichting van de tempel lag onder andere ook een leylijn.” (www.leylijnen.com)

 

Lida van de Water

 


 

De tempel bezoeken

De tempel van Nehalennia is te vinden in het haventje van Colijnsplaat. Er zijn een aantal mensen, die zorgdragen voor de tempel. De tempel is buiten het zomerseizoen gesloten. Wil je in de tempel, moet je vragen of ze geopend kan worden. Dan kan bij de Hoedster van de tempel: Irma Bolijn. Samen met haar man Pim draagt ze zorg voor de tempel en reizigers kunnen bij hen in hun B&B ook overnachten. Een percentage daarvan gaat naar de tempel.

Wil je als groep een ritueel bij en in de tempel doen? Dan moet je dat aanvragen. Het is ook mogelijk om voor groepen een arrangement te boeken, bijvoorbeeld schoolklassen. De Germaans/Romeinse tijd wordt dan op aanschouwelijke wijze toegelicht. Ook kan de tempel worden gebruikt om er te trouwen, traditioneel of voor bijvoorbeeld een handfasting.

Meer lezen en informatie voor boekingen: http://www.nehalennia-tempel.nl

Rituelen

Hoewel dit geen krachtplaats in engere zin is, spreekt deze nieuwgebouwde tempel van Nehalennia genoeg tot de verbeelding om op de kaart te zetten. Mensen van over de hele wereld worden aangetrokken door Nehalennia – en gaan op zoek naar de tempel. De tempel wordt gebruikt om gebeden te zeggen, kaarsjes te branden, wierook aan te steken en bloemen en appels te schenken. Vóórdat de tempel officieel werd geopend, was de ruimte ritueel ingewijd.

Zo is het inmiddels een krachtige plek geworden en opnieuw een bedevaartsoord voor deze inheemse Zeeuwse godin.

Donaties zijn welkom

Voor het onderhoud en dus de continuïteit van de tempel is geld nodig. Doneert u alstublieft. Giften zijn welkom op NL 33 RABO 037 1420 997 ten name van Stichting Nehalennia te Colijnsplaat.

 

Bronnen

Annine van der Meer, Nieuw licht op Nehalennia, over een Zeeuwse Moedergodin uit de vaderlandse geschiedenis, 2015. www.pansophia-press.nl

www.leylijnen.com

http://www.nehalennia-tempel.nl

http://www.trec.eenhoorntrec.nl/nehalennia.htm

 


Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen

Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen

Wat is een krachtplaats?

Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee?


 

 

7 januari 2016   Jaap
  Krachtplaatsen     Colijnsplaat, Domburg, Nehalennia, tempel, Zeeland
  • Maria Kapel op de Keins
  • DVD Divine Women – Goddelijke Vrouwen -BBC

Reageer hierop

Cancel

You must be logged in to post a comment.

Krachtplaatsen

Klik op de kaart en ontdek de heilige bronnen, grafheuvels, krachtplaatsen en Venuskunst bij jou in de buurt!

Pansophia op facebook

‹ › ×
    Copyright © 2016 Academie Pansophia -