Archeologische kaart van de Utrechtse Heuvelrug-Zuid tot het jaar 1000
Bron: Cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht, 2015.
Legenda
Het heuveltje – een grafheuvel ~ De urn – een urnenveld
Het hekje – raatakkers (celtic fields) ~ Het huisje – een nederzetting
Naam: Grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid
Soort: Grafheuvels
Vindplaats: In het zuidoosten van de provincie Utrecht
Meer dan 400 grafheuvels
Op de totale Utrechtse Heuvelrug bevinden zich meer dan 400 grafheuvels uit het Late Neolithicum, de Bronstijd en de Vroege IJzertijd, waarvan er maar 14 door archeologen zijn onderzocht, zodoende is er niet veel over hen bekend. Vergelijkenderwijs weet men meer over de grafheuvels van de Veluwe en Noord-Brabant, aangezien daarvan een groter percentage is onderzocht.
In het dorp Remmerden bij Rhenen is een trechterbeker gevonden. Wellicht was daar de zuidwestelijke grens van die cultuur, maar mogelijk reikte die verder op de Utrechtse Heuvelrug naar het noordwesten. Dat zou betekenen, dat de onderste laag van de grafheuvels aldaar tot de late Trechterbekercultuur kan behoren.
Zonoriëntatie en voorouders
Grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid liggen dikwijls op de zuidelijke flank van een heuvel en niet op de top, deze ligging kan duiden op oriëntatie op de zon. In hun nabijheid zal het gedenken van de voorouders plaatsgevonden hebben. Naar voorbeelden van elders zouden op de heuveltoppen rituelen ter ere van bovennatuurlijke krachten gehouden kunnen zijn, alhoewel er aldaar geen enkel bewijs voor gevonden is.
Grafheuvels bezoeken op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid
Van de vele grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug‑Zuid zijn drie grote groepen ervan en een voorbeeldmodel bij krachtplaatsen opgenomen. Een ieder kan bij andere grafheuvels zijn eigen krachtplaats gaan ervaren, een aantal is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aangegeven. Veelal is dat met ROB, de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, één van de voorlopers van de RCE.
In het boekje Leersum, grafheuvels op de Zuilensteinsche Kop, door Heinz J. Reusink, 1988 bevindt zich een kaart met een grafheuvelroute langs meerdere grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid (voor de stevige wandelaar). Zie daarvoor ook Wandelen langs grafheuvels van Leersum naar Rhenen, door Henk van het Loo, 2008.
Zie ook mijn Facebook album Sacrale plekken op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid
Hans Eisma
Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee
Informatie over alle grafheuvels in Nederland
https://nl-nl.facebook.com/people/Hans-Eisma/100001325415615
Naar het album Sacrale plekken op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid, waarbij de Archeologische kaart van de Utrechtse Heuvelrug-Zuid tot het jaar 1000 in groter formaat staat.