Foto: Bron Wikipedia
Naam: Grote of St. Jeroenskerk
Soort: kerk
Plaats: Noordwijk, Zuid-Holland
´Dorp aan de zee
Noordwijk, vroeger ook wel geschreven als: Northgo, Norwige, Nortic, Northge en Northeke, is een dorp dat in en vóór de duinen ligt in Zuid-Holland. Het wordt ingedeeld als Noordwijk Binnen – waar de Jeroenskerken liggen – en Noordwijk aan Zee (o.a. de Visserskapel).
De geschiedenis van Noordwijk start zo’n tweeduizend jaar voor de christelijke jaartelling. Het vertelt twee verhalen. Het ene verhaal gaat over de mensen aan de zee. Het andere verhaal gaat over de mensen die verderop wonen, meer het land in.
Noordwijk, aldus de website van de gemeente, is “rijk aan sporen en verhalen over de geschiedenis van de gemeente. De sporen zijn te zien in de kerken, huizen, straatpatronen en graven. Ook de bodem bevat sporen over oude bewoning en hoe het Noordwijkse grondgebied gebruikt werd.”
Na aanvankelijk een rondtrekkend bestaan, settelen onze voorouders zich aan zee achter de duinen. Daar ligt nu de Hoofdstraat van Noordwijk. Of men strijkt neer meer het land in, vlakbij het moeras op een zandheuveltje. De mensen behoren tot de stam van de Cananefaten.
Noordwijk Binnen, waar dus later de Jeroenskerk wordt gebouwd, wordt in de middeleuuwen een stadje met een mooie Voorstraat en een levendig Lindeplein. Hier zitten ook de hoge heren die Noordwijk Binnen besturen, maar ook Noordwijk aan Zee en Noordwijkerhout. Tot een stad met stadsrechten is het echter nooit gekomen. Noordwijk is nog steeds een dorp, een pittoresk dorp met een klein bijzonder centrum, rond de Jeroenskerk. Je ziet en voelt hier de geschiedenis.
Aan zee is er een vissersdorp ontstaan. Er is geen haven: na de vangst trekken de vissers hun platte boten het strand op. De vis wordt verkocht in Noordwijk Binnen of in Leiden. Het piepkleine museum vertelt de geschiedenis van het vissersdorp.
De naam Noordwijk
De naam Noordwijk heeft te maken met de ligging van de plaats aan de noordover van de monding van de Rijn.
Van der Tuin geeft aan dat ‘wijk’ afstamt van ‘wic’. In het Oud-Germaans betekent dat ‘heilig’ of ‘heiligdom’. Hetgeen zou betekenen dat er heel wat heilige plaatsen of heiligdommen in ons land te vinden zijn, veel of niet meer als zodanig herkenbaar.
Het is ook gerelateerd aan het Latijnse ‘vicus’ dat ‘woonplaats’ betekent. De Kelten in Noord-Gallië zouden ‘wic’ hieraan ontleend hebben.
De Jeroenskerk
De Oude Jeroenskerk is een fraai middeleeuws kerkgebouw in het centrum van het pittoreske Noordwijk-Binnen
De oude kerk is nu protestants. De kerk is vernoemd naar Jeroen die uit Engeland kwam en werd onthoofd toen hij zijn geloof niet wilde opgeven. Hij zou de eerste pastoor zijn geweest. Er doen veel verhalen over de relieken waaronder de schedel van de heilige Jeroen de ronde, maar ze spreken elkaar tegen. Het is zeer de vraag of de schedel die is bijgezet in de kerk wel die van Sint Jeroen is. Hoe dan ook: in 1429 verklaarde de toenmalige bisschop Noordwijk tot bedevaartsplek.
Leycentra
Van der Tuin geeft aan dat zijn indicator op enkele kilometers afstand naar deze oude kerk wijst. Hij vindt het hoofdleycentrum iets ten westen van het midden van het transept. Dit blijkt de plek te zijn waar tot 1450 het altaar stond; toen werd de kerk vergroot; het huidige koor werd aangbouwd. De kerk was namelijk door een brand ernstig beschadigd
Een tweede leycentrum ligt in het midden van het schip van de kerk.
leylijnen in de kerk (bron: S. Van der Tuin)
De leycentra liggen dus niet precies op de lengteas van de kerk maar iets ten zuiden daarvan. Het tweede kleinere leycentrum is intrigerend: paragnostische waarneming stelde dat daar vroeger een put zou zijn geweest. Dat was zeer waarschijnlijk een heilige bron.
De bouw van de kerk laat zien dat de bouwmeester(s) grote kennis hadden van leycentra, leylijnen en aardenergieën, aldus Van der Tuin. Hoe het dan kwam dat de lengteas van de kerk niet precies op het leycentrum is gekomen, wordt verklaad door Chris Zoet. Ik citeer Van der Tuin: “De gevonden bron maakt deel uit van een ondergrondse waterloop. Deze waterloop loopt onder de kerk door. Ten zuiden van de kerk ligt een geologische breuk. Dergelijke breuken gaan door als beruchte veroorzakers van aardstralen; vooral als er een ondergrondse waterloop over loopt. “. Dus om de invloed van de aardbreuk niet binnen de muren van de kerk te krijgen, werd de centrale as ten opzichte van de leycentra en de leylijn met een kleine paralelle verschuiving gecorigeerd.
In de literatuur, aldus Wigbolt Vleer, zijn 6 aanwijzingen te vinden waarop werd bepaald waar het christelijke godshuis moest komen:
- In oude Romeinse nederzettingen
- Waar oude, dus prechristelijke heiligdommen stonden
- Waar lichtverschijnselen werden waargenomen
- Een wichelroedeloper wees de plek aan (!)
- In het centrum van voormalige Vikingkampen
- En de laatste, wonderlijk: waar 2 ossen na een wandeling gingen liggen
Vleer geeft inderdaad aan dat de Romeinen ook de al aanwezige heilige oorden uitzochten om te bouwen. Volgens oude bronnen bepaalden de Romeinen dat door er eerst vee te laten grazen; gingen de dieren tevreden liggen, werd daar de legerplaats of steunpunt ingericht. Vandaar die laatste aanwijzing.
Andere opvallende feiten
De plaats waar vroeger in de oude kerk het altaar stond, is direct verbonden met het centrum van de nieuwe St. Jeroenskerk. Dit kan geen toeval zijn. En dat betekent dan dat de bouwer(s) van deze kerk in de 19e eeuw ook nog goed op de hoogte waren van leycentra en leylijnen!
Deze lijn gaat dus verder: door de westzijde van het gereformeerde kerkje! Dat is rond 1930 gebouwd. Dit is vreemd want gereformeerde kerken staan doorgaans níet op een leycentrum. Misschien stond hier vroeger al een kapel. Hoe dan ook, de beide Jeroenskerken en deze gereformeerde kerk zijn op onzichtbare wijze met elkaar verbonden.
Meerdere energiepunten in Noordwijk
Ook het Gereformeerde Kerkje in Noordwijk alsook de oude Visserskapel, de villa van Heineken in de duinen én in de nieuwe katholieke St. Jeroenskerk (19de eeuw) liggen op leylijnen. (zie illustratie hieronder). Het grootste leycentrum van Noordwijk blijkt in een diepe duinvallei te liggen, pal naast de Heinekenvilla. Toeval? Heineken kende de koningin en Van der Tuin gaat ervan uit dat ‘ergens in die omgeving’ specifieke kennis aanwezig was. In die duinvallei komen kinderen graag – ze zijn vaak gevoeliger voor de energie dan volwassenen. Dit was de noordoever van de Rijn! Deze plek wordt door Van der Tuin aangemerkt als niets minder dan het krachtigste leycentrum van Nederland.
De leylijn van de Jeroenskerk loopt door tot in het Huis Offem van de Heren van Noordwijk en naar Mariënhaven – het vroegere seminarie – in Warmond.
Maken deze leylijnen deel uit van een grotere, internationale leylijn? Volgens Van der Tuin gaat de energie vanuit de duin bij de Heinekenvilla in verschillende leylijnen naar Egmond en Keins; naar Monte Castello – Metaponto en Hera; naar Rijnsaterwoude-Langeraar; en naar Vogelenzang (waterloop) – Haarlem, Sint Barbara.
Illustratie: de leylijnen in Noordwijk (bron: S. Van der Tuin)
Bezienswaardigheden
In de kerk staat een doopvont, dat uit het midden van de vijftiende eeuw stamt en een sarcofaag die nog enkele eeuwen ouder is. Jan van der Does, in de zestiende eeuw heer van Noordwijk, heeft hier ook een monument. Verder liggen er, verspreid door de kerk, een aantal grafstenen.
Opm – Het transept (van het Frans tranche = snede en het Latijn saepta = omheining), kruisarm, kruisbeuk, dwarsbeuk of dwarsschip is oorspronkelijk een onderdeel van een romaanse of gotische kathedraal, maar komt ook bij latere bouwstijlen voor. (Wiki)
bron: Wikipedia
Persoonlijke ervaring
De energie zou te voelen zijn bij de toren. Ik heb er buiten tegen de muur aan gestaan maar omdat ik me niet helemaal veilig voelde, was het moeilijk om iets te voelen. Wel ligt de kerk op een mooi stukje grond, met nog iets van een omheining. Je voelt hier de eeuwen, je voelt hier een bepaalde stilte. Je voelt dat hier meer is.
De Jeroenskerk en het museum in Noordwijk bezoeken
- Adres: Voorstraat 44, 2201 HW, Noordwijk aan Zee
- Openingstijden: in ieder geval elke zondag een dienst; tijdens bepaalde activiteiten
- De toren is te beklimmen : van 15 april t/m 28 oktober
- activiteiten: events voor grote groepen zijn mogelijk; muziekevenementen enz.
- het museum bevindt zich aan het Jan Kroonsplein 4, 2202 JC Noordwijk http://museumnoordwijk.nl/home
Lida van de Water
Bronnen
- Drs.Sietse van der Tuin, Fysica van de Heiligheid, 2009
- Wigbolt Vleer, Leylijnen en leycentra in de Lage Landen. 200 heilige plaatsen in Nederland en omgeving
- https://www.noordwijk.nl/over-noordwijk/geschiedenis_41075/
- http://www.pkn-noordwijk.nl/informatie/kerkgebouwen/oude-jeroenskerk, PKN Noordwijk 2017
- http://kloosterevenementen.nl/oude-jeroenskerk
- http://www.deoudedorpskernnoordwijk.nl/
Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee