Naam: Thermaalbad
Soort: Bron
Plaats: Arcen
Arcen en omgeving
In het noorden van Limburg ligt het plaatsje Arcen. De VVV beveelt het stadje aan als “dé toeristische parel van de Maasduinen”. Arcen was vroeger een vestingstadje, het ligt tussen de Maas en Duitse grens. De restanten van de tolpoort ‘de Schanstoren’ – voor de riviertol – zijn nog te zien en er is ook een kanaal ‘de Fossa Eugeniana’ dat op de grens met het Duitse Straelen ligt. Beide herinneringen aan Arcen als vestingstadje. Het kanaal is overigens nooit voltooid.
De tolpoort bevindt zich aan de zuidkant van het dorp aan de Maaszijde. met overigens nog een deel van de stadsmuur. Opmerkelijk genoeg, aldus Wikipedia, zijn de oorspronkelijke voegen uit de Middeleeuwen nog geheel intact. Aangezien de riviertoren deel uitmaakte van een vestingwerk, is het mogelijk dat we hier met een leylijn of leylijnen te maken hebben.
In de 14e eeuw had Arcen al een omwalling met drie poorten, maar het had geen stadsrechten. Het stadje heeft het zwaar te verduren gehad. Het werd in 1586 -ondanks de omwalling- door de Venlonaren platgebrand, dus de omwalling was niet afdoende. Buiten de wallen lag het Sint-Barbaraklooste, gesticht in 1450, dat toen ook is platgebrand. Sint-Barbaraklooster. In 1635 en 1646 werd Arcen door oorlogsgeweld verwoest. Alles dateert dus van na die tijd, hoewel er in 1681 nog een stadsbrand woedde. De huidige kern werd gebouwd in de 19e eeuw en net als andere stadjes en dorpjes zijner in de loop van de tijd woonwijken bijgebouwd.
De vroegste geschiedenis
Maar over Arcen blijkt meer interessants te vermelden. Het zou sinds de zesde eeuw voor Christus al bewoond worden, aldus de website ‘Smaakvol Arcen’. Er ligt een grafveld op natuurgebied de Hamert dat hierop wijst. Ook wordt aangestipt dat Arcen nabij een kruising van twee Romeinse heerbanen lag: de grote weg van Xanten naar Tongeren en die van Keulen naar Nijmegen. Romeinse heerbanen werden over al bestaande wegen heengelegd; dit duidt op mogelijke leylijnen. De heerwegen werden soms aangelegd over oudere Keltische handelswegen en ze bestaan vaak nog steeds, aldus Wikipedia. En tot slot komen we te weten dat de huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van een houten zaalkerkje uit de tijd rond 1300! Dit duidt mogelijk op een leycentrum.
Kasteeltuinen
Arcen is zeker ook bekend om zijn kasteeltuinen. Bij de tuinen begint er een route die door de bossen loopt en voert langs een vroegere ijskelder . De kasteeltuinen en de route staan goed aangegeven. Er zijn, aldus de website van Kasteeltuinen Arcen, “meer dan 15 verschillende tuinen, vele vijverpartijen en watervallen” en ook “volop prachtige plekjes om op een bankje te genieten en inspiratie op te doen.”
Beeld in kasteeltuin
Helend bronwater
Een stukje buiten het dorp ligt het Thermaalbad waar je heerlijk in het warme bronwater kunt ontspannen. Het kuuroord wordt genoemd als leylijnenplek op de betreffende website.
Persoonlijke ervaring
Leny vertelt: “Omdat dit stuk van Limburg zo oud voelt, kom ik er graag.
Ik heb mijn inwijding tot Sjamaan van de Saami gekregen in Finland en daarom voelen de stenen die hier liggen uit de ijstijd zo mooi aan. Zij vertellen je een eigen verhaal en ook de leylijnen die hier liggen, verbinden je met oude energie.
Het kasteel en de tuinen zijn mooi om te bezoeken en de bossen erom heen geven rust.
In het thermaalbad wordt oude energie via het water opgepompt en kan daardoor een helende werking op je lichaam hebben. Het werkt ontspannen en maakt je hoofd helder. Dat is voor mij erg fijn omdat ik voor mijn werk, ik ben een Tijdlijnvernieuwer, in andere dimensies verkeer om vanuit het kosmisch hart nieuwe verbindingen te maken.”
Arcen en het thermaalbad bezoeken
Het thermaalbad ligt aan Klein Vink 11, 5944 EX Arcen.
Arcen ligt zo’n 12 kilometer ten noorden van Venlo.
Leny Stam
Lida van de Water
Bronnen
- Energetisch model Romeinse wegen, in: Nieuwsbrief Leylijen, 30 september 2007
- https://www.liefdevoorlimburg.nl
- http://www.kasteeltuinen.nl/nl/bezoekersinfo/kasteeltuinen-arcen
- http://www.smaakvolarcen.nl/geschiedenis-van-arcen
- www.leylijnen,com
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Heerweg
Leny Stam is sjamaan en Tijdlijnvernieuwer. Op Facebook kun je met haar in contact komen via ‘Andromeda Universele Lichtwerkers’.
Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee