Naam: De Dom(kerk)van Utrecht en de Dom(toren) van Utrecht
Soort: Gotische kerk, kathedraal
Plaats: Achter de Dom 1, 3512 JN Utrecht , Utrecht
De geschiedenis van de Dom
Een ander woord voor Dom is kathedraal. De Dom is gebouwd op het terrein van het voormalige Romeinse Castellum Traiectum. Midden in het Romeinse castellum stond destijds een stenen gebouw van circa 8 bij 7 meter. Vandaag de dag liggen de restanten ervan onder het middenschip van de Domkerk dat in 1674 door een tornado werd verwoest. Mogelijk was dit gebouw in de Romeinse tijd een tempeltje. Het oude Romeinse fort groeide in de vroege middeleeuwen uit tot de burcht Trecht.
Rond 630 bouwden Frankische missionarisen hier een houten kerkje, binnen de resten van het castellum. De Dom werd in 1254 gebouwd als de kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De 112,32 meter hoge Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht.
Van de kerk resteren tegenwoordig het koor, het dwarsschip en de toren. Als gevolg van de eerdergenoemde tornado kwamen de Domtoren en het resterende deel van de Domkerk los van elkaar te staan. Tot op de dag van vandaag is die scheiding gebleven. Op het Domplein zijn de lijnen getrokken die aangeven waar het middenschip van de kathedraal gestaan heeft. De Dom is een van de belangrijkste gotische monumenten in Nederland.
Leycentrum
Op de plek waar de Dom in Utrecht gebouwd is, komen maar liefst dertien leylijnen samen. Het is een enorme krachplek en ook op het Dompleinis de energie goed te voelen. Een krachtplek is een knooppunt van leylijnen en een leylijn is een lijn of een ‘band’ bestaande uit kosmische en voor een deel ook aardse energieën. Er zijn vele leylijnen die over de aarde lopen en zo dieren, planten en mensen van een bepaalde energie voorzien en natuurlijk ook de planeet aarde zelf. Er zijn hele krachtige leylijnen zoals bij Stonehenge, Glastonbury en Chartres, maar er zijn ook minder krachtige leylijnen.
De Dom van Utrecht is dus gebouwd op een grote krachtplek. Dertien leylijnen is bijzonder veel. Je zou kunnen zeggen dat de Dom van Utrecht wat de energiestroom betreft het kruinchakra van Nederland is. Op deze plek, die vroeger al als heilig werd beschouwd, is de Dom gebouwd.
Maria Magdalena verering in Utrecht
De Dom, die aanvankelijk aan Sint Maarten gewijd was, werd in 1173 – na een hevige brand en de daarop volgende restauratie – opnieuw gewijd, maar nu aan Maria Magdalena. Vanaf dat jaar tot in de zestiende eeuw werden elk jaar voor haar grote processies gehouden. De mensen liepen dan met heiligenbeelden en een banier van Maria Magdalena om de kathedraal heen en eerden haar met een dienst, met zang en gebed. Llwellen Bogaers, een bekende Utrechtse historica, toont het bestaan van deze Magdalena-verering met data aan in haar gedegen dissertatie over Utrecht: Aards, betrokken en zelfbewust.* Het onderzoek van Bogaers maakt de lezer al gauw duidelijk dat de Dom hoort bij de twaalfde-eeuwse grote gotische kathedralen die immers van oorsprong alle aan Maria Magdalena gewijd waren.
In de Domtoren is de fleur-de-lis – een symbool voor Maria Magdalena als koningin – te ontdekken en als je goed zoekt, kun je de contouren van enkele Tempelierskruizen vinden. De orde van de Tempeliers was gewijd aan Maria Magdalena. De Tempeliers financierden ook de grote gotische kathedralen in Frankrijk. [Zie: Laurence Gardner, ‘Maria Magdalena’*. Zie ook: ‘Maria Magdalena, vrouw naast Jezus’, D. van Dijk*].
Beelden van Maria Magdalena die oorspronkelijk in de Dom stonden, zijn echter kapotgeslagen of vernield tijdens de Reformatie. Als je goed speurwerk verricht, kun je haar sporen in het Centraal Museum van Utrecht nog terugvinden en ook in het Catharijneconvent.
Keltisch Christendom?
We praten bij de Dom eigenlijk over het Keltisch Christendom en niet over het apostolisch Christendom van Rome. Het schijnt dat Utrecht – na Rome – in de middeleeuwen de belangrijkste plaats van het Christendom in Europa was.
Dit Christendom, dat oorspronkelijke is dan het Christendom van Rome, werd door Willibrord (658-739) vanuit Ierland naar de Nederlanden gebracht. In Utrecht streek hij neer. Op het Janskerkhof staat nu nog een manshoog beeld van hem, zittend op een paard en met een kerk in de hand. Het is goed om te beseffen dat dit Christendom uit Ierland kwam en dat daar de Romeinen nooit geweest zijn. Maria Magdalena, de vrouw van Jezus, Jozef van Arimathea gingen al in 35 na Christus naar Glastonbury, waar zij een Nazareense gemeenschap stichtten. In 44 na Christus veroverden de Romeinen Brittannië en moesten ze vluchten naar Zuid Frankrijk.
St. Maarten en Maria Magdalena, beide beschermheiligen van de stad Utrecht, Centraal Museum. De beelden komen oorspronkelijk uit de Domkerk. Let op de lange gouden haren van Maria Magdalena en haar kroon met de grote edelsteen middenvoor. Zij draagt de balsempot.
De Nag Hammadi Geschriften*
Sinds de ontdekking van de Nag Hammadi Geschriften in 1945 – door de Kerk verboden geschriften met oude, authentieke evangeliën] – is bekend dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena. Elke joodse rabbi moest trouwen in die tijd en zeker elke koning – ook al was hij niet gekroond. De joodse wet schreef voor dat een koning voor nageslacht moest zorgen om de koningslijn veilig te stellen. Het beeld van een getrouwde Jezus is ons vreemd; zo zijn we niet opgevoed. Toch is het niet zo vreemd als je bedenkt dat Jezus Christus volledig mens moest worden: lijden, dood en liefde horen bij het mens zijn. Jezus was immers de Mensenzoon.
Eigen ervaring
Al jaren ben ik bezig met de bijzondere vrouw Maria Magdalena en haar energie. Ik heb de tijd genomen om me op haar energie en de energie van de plekken rond en in de Dom te concentreren en me af te sluiten van de mensen die langsliepen. Zo kon ik de verschillende energieën goed voelen. Het is de energie van Maria Magdalena, de vrouw van Jezus en een hoge ingewijde, die daar nu nog steeds te voelen is. Eigenlijk is zij te beschouwen als de incarnatie van de Sophia uit de Gnosis (Zie het boek: Maria Magdalena, vrouw naast Jezus, Daniëlle van Dijk). Haar energie is daar nog te voelen. Zij werd geëerd als de geliefde wederhelft van Jezus Christus en als de incarnatie van Sophia.
Maria (Magdalena)-kerken in Utrecht
In Utrecht zijn meerdere ‘Mariakerken’ afgebroken. De restanten van twee Mariakerken zijn geheel verdwenen [Kerkstraat en Biltstraat] en de andere Mariakerk, die van het St. Maria Kapittel van de Dom is omgebouwd tot het Conservatorium van Utrecht.Merk op, dat er Sint Maria staat. Zo wordt Maria de moeder nooit genoemd; zij is namelijk de moeder van God en geen heilige. Maria Magdalena wordt bij de katholieken Sint genoemd; zij is de ‘Heilige van de boetedoening’.
De kruidentuin van Sinte Marie
De kruidentuin direct naast het conservatorium heet Sinte Marie hof. De kruidentuin is dus opgedragen aan de heilige (Sinte) Maria Magdalena. Ook hier kun je haar liefdevolle energie voelen, als je rustig op een bankje in de kruidentuin gaat zitten. Let weer op de St. voor Maria (Marie).
Kruidentuin van St. Marie
Een beeld van Maria Magdalena, tegenover boekhandel ‘De Wijze Kater’
Als je op de Mariaplaats voor het Conservatorium staat – dus voor de omgebouwde St. Mariakerk – zie je links hoog achter de bomen nog een fraaie stenen Magdalena met kroon en kind. Ze heeft losse haren. Als je via de linker zijkant achter de oude St. Mariakerk omloopt, zie je de typische stenen ‘achthoekige rondingen’, die direct aan de oude Tempelierskerken doen denken.
Daniëlle van Dijk
Oproep voor 22 juli
Je kunt de Domkerk – die enkele jaren na de beeldenstorm – in 1580 – protestants is geworden gratis bezoeken (voor de openingstijden, zie internet); om de Domtoren te beklimmen en een rondleiding te krijgen moet je vooraf een kaartje kopen. Beklim op 22 juli, de naamdag van Maria Magdalena, eens de Domtoren en let dan op de eikenbladeren op de toren – de heilige eik van het Keltisch christendom – en op de vele fleur-de-lis in het ijzerwerk.
Je kunt sinds enkele jaren ook de restanten van het Romeinse castellum bezoeken op aanvraag (zie internet bij: DOMunder’).
Bezoek die dag ook het Centraal Museum en zoek naar het beeld van MariaMagdalena (zie afbeelding). Zo kun je haar nog eren en haar energie voelen.
Daniëlle geeft lezingen over Maria Magdalena en heeft een meditatiewerkplaats. Zij is de schrijfster van het boek Maria Magdalena, vrouw naast Jezus; een zoektocht naar het verborgen christendom.
Bronnen:
- Danielle van Dijk, Maria Magdalena, vrouw naast Jezus; een zoektocht naar het verborgen christendom, Christofoor, Zeist 2012
- Laurence Gardner, Maria Magdalena, Tirion, Baarn 2006
- Llwellen Bogaers, Aards, betrokken en zelfbewust, Levend Verleden Utrecht, Utrecht 2008
- Nag Hammadi Geschriften, in het Nederlands vertaald door J. Slavenburg en W.G. Glaudemans, Ankh-Hermes, Deventer 1994
- Wikipedia, De Dom in Utrecht
Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee