Academie PansophiaStichting Pansophia

Academie Pansophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren. We willen bijdragen en informeren over het herontdekken van de vrouwelijke kant van God, de vrouwelijke waarden en de bijdrage van vrouwen in oude en hedendaagse culturen.PanSophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren.

  • Krachtplaatsen
  • Zwarte Madonna

Landgoed Keukenhof

Hillegom_Kasteel Keukenhof A

Naam: landgoed Keukenhof, Lisse

Soort: heuvel (duinplateau/vijver)

Plaats: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse


 Geschiedenis van Lisse

In Lisse zijn vondsten verzameld die stammen uit de dertiende eeuw. De vroegste bron die spreekt over ‘Lis’, stamt uit 1182. Het Huis te Dever, Lisse, stamt uit de 14e eeuw. In de 17e en 18e eeuw verrijzen er in het gebied rond Lisse – maar ook elders in de Duin- en Bollenstreek – landhuizen van rijke kooplieden en bestuurders uit de steden. Zij kochten de middeleeuwse kastelen, vaak leeg en in verval geraakt, op en maakten er landhuizen van. Hoewel het huis de Keukenhof eruitziet als een middeleeuws kasteel, is het pas in 1641 gebouwd.

 

Geschiedenis van het landgoed De Keukenhof

De eerste vermelding van het gebied is ‘Keukenduin’, door Jacoba van Beieren gebruikt als jachtgrond (1432). De gravin woonde zelf op het slot Teylingen in Sassenheim. In 1641 wordt, zoals vermeld, het Keukenhof Huis gebouwd. Het Zandvliet Huis werd in 1665 gebouwd, op grond waar nu de Bloemenexpositie Keukenhof is. Er waren dus twee huizen. Van Zoolingen spreekt overigens over het landgoed Santvliet.

In 1803 worden Keukenhof en Zandvliet één landgoed. In 1809 wordt het landgoed gered van de ondergang doordat een edelman het geheel koopt. Keukenhof Huis wordt tussen 1858 en 1865 omgevormd tot het Keukenhof Kasteel door de bouw van zes torens aan het huis. In de Tweede Wereldoorlog is het kasteel nog gebruikt door de Duitsers. Na de dood van de laatste eigenaar, de graaf van Lynden, is het landgoed een stichting geworden. Ingrijpende restauraties volgden. In 2016 zijn het Keukenhof Kasteel en Keukenhof samengevoegd. De stichting heeft het beheer over het landgoed van 238 hectare: ‘de instandhouding en exploitatie van het landgoed.

Het doel van de eigendomsstichting, aldus de stichting, is om het landgoed Keukenhof en de bloemententoonstelling te behouden voor komende generaties en open te stellen voor publiek. Er zijn verschillende evenementen in de kasteeltuinen.

 

De bloementuin de Keukenhof

Een eerste vermelding in de 15e eeuw heeft het over Cochenduin, dat ‘rode duin’ betekent. De duinen in de omgeving waren van geel zand. Alleen de rode duinen, begroeid met heide (later met bos) gaven een rode kleur! Het wapen van de graven is heel betekenisvol een rode leeuw op een veld van goud.

Waarschijnlijk was dit gebied eens woonplaats van de Hollandse graven. Holland betekent `Holtland’, de streek tussen Voorhout en het Haarlemmerhout. Lisse is in 1182 waarschijnlijk de woonplaats van de graaf zijn geweest. Wellicht een buitenplaats.

Volgens de overlevering deed de Keukenhof zoals gezegd eens dienst als de moestuin van Jacoba van Beieren, die op Teylingen bij Sassenheim woonde. De burcht van de graaf bestond waarschijnlijk niet meer maar de tuinen dus vermoedelijk nog wel.

De naam Keukenhof is van de laatste eeuwen.

 

Leylijn en leycentrum

Volgens Van der Tuin ligt er een leylijn op het landgoed op het duinplateau boven de vijver van het kasteel.

Vleer en Van den Dool noemen in hun opsomming van leylijnen in Nederland en België ‘Keukenhof, in Hollands bloementuin’. Mogelijk loopt de leylijn dus dóó; Vleer en Van den Dool vermelden de leylijn op het landgoed dus niet, maar wel een leycentrum in De Keukenhof, Bloemenexpositie.

Het leycentrum wordt gepositioneerd in het oostelijk deel van het park, niet ver van de weg Lisse – ingang Keukenhof. Vleer en den Dool zouden het niet vreemd vinden als er op deze plek nog eens fundamenten of houten palen van het Hollandse huis werden aangetroffen.  Hun pendel verifieert dit als correct.

Deze leylijn maakt deel uit van een grotere leylijn die de Keukenhof-Friezenberg lijn (124 km) wordt genoemd (de Friezenberg is ook opgenomen op de kaart Krachtplaatsen op de website van PanSophia). De lijn loopt “in nagenoeg oostelijke richting via het oude Aalsmeer, Abcoude en Nigtevegt naar de oude kerk van Bussum (…) de Toverberg bij Ermelo (…) de vijfsprong bij de Friezenberg, ten zuiden van Rijssen (…)”.

 

Lida van de Water

www.avenahareducatie.blogspot.com

 


Het landgoed Keukenhof bezoeken

De toegang tot het landgoed en het parkeren is gratis. In de kasteeltuin en het bos is het heerlijk wandelen!

De Bloemenexpositie is een aantal maanden in het voorjaar geopend. Toegangsprijs. https://keukenhof.nl/nl/

 

Bronnen

  • Sietske van der Tuin, Het oudste geheim, Fysica van de Heiligheid, 2009
  • Jeroen van Zoolingen, Het verleden van de velden, Archeologie van de Duin-en Bollenstreek, 2017
  • Wigholt Vleer & Dick van den Dool, Leylijnen en Leycentra in de Lage Landen, 1992
  • http://kasteelkeukenhof.nl/nl/footer/over-kasteel-keukenhof/
  • Informatiefolder Kasteel Keukenhof

Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen

Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen

Wat is een krachtplaats

Schrijven over een krachtplaats: Help ons mee


 

 

19 augustus 2017   Jaap
  Geen categorie, Krachtplaatsen     Kasteel, Keukenhof, leylijnen, Lisse
  • De Oude Toren, Warmond
  • Bergkerk Deventer

Reageer hierop

Cancel

You must be logged in to post a comment.

Krachtplaatsen

Klik op de kaart en ontdek de heilige bronnen, grafheuvels, krachtplaatsen en Venuskunst bij jou in de buurt!

Pansophia op facebook

‹ › ×
    Copyright © 2016 Academie Pansophia -