De Wodanseiken van Wolfheze
Naam: Natuurgebied Wolfheze
Soort: Grafheuvels, bomen en kerkje
Adres: Oude Kloosterweg 1, 6874 AA Wolfheze
Ze staan er al sinds mensenheugenis: de Wodanseiken in Wolfheze. Hun naam roept iets geheimzinnigs op. Ze staan te midden van veel soortgenoten. Stonden ze vanouds misschien in een heilig eikenbos? Dan is er ook nog de Duizendjarige Den en de Koningsheuvel……
Een bijzonder natuurgebied
Het natuurgebied Wolfheze ligt ten zuiden van het dorp met dezelfde naam. Het heeft een lange geschiedenis. Er zijn duizend jaar oude grafheuvels te vinden en in het bos staan bomen die een respectabele leeftijd bereikt hebben. Op de plaats van een verlaten dorpje zijn fundamenten van een oud kerkje opgegraven. De wandelroute die ik volg is uitgezet door boswachter Herman Veerbeek en beschreven op de website van Natuurmonumenten. Vier van de elf punten hebben mijn speciale belangstelling: de Duizendjarige Den, de Koningsheuvel, de Wodanseiken en het vroegere kerkdorp Wolfheze. Naar die plaatsen is onderzoek gedaan door de Leylijnen Werkgroep Arnhem-Wageningen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Is er iets van die energie waar te nemen?
De Duizendjarige Den
De Duizendjarige Den is in 2006 omgevallen. Hij ligt achter een laag hekje aan de rechterkant van het pad. Als je dat weet is de plek niet moeilijk te vinden. Het hekje was oorspronkelijk bedoeld om de boomwortels te beschermen. Nu zorgt het ervoor dat de boom zelf zonder inmenging van buitenaf zijn kringloop in het bos kan voltooien. Een ander exemplaar zal op den duur zijn positie van ‘Oudste Den’ innemen.
De oude den is omgevallen, maar blijft onderdeel van de kringloop
De Koningsheuvel
De koningsheuvel wordt gemarkeerd door een berk op de top. Het is de grootste grafheuvel van Wolfheze. Er zijn resten van een rijke grafuitrusting gevonden. Om de heuvel te bereiken steek je een bruggetje over en volg je kort een pad. Tijdelijk onbereikbaar door een afrastering voor schapen is de energie moeilijk te meten.
De Koningsheuvel met de berk op de top (midden foto)
De Wodanseiken
Deze woudreuzen hebben hun naam te danken aan Johannes Warnardus Bilders. Hij bedacht rond 1850 deze magische naam voor de toen al oude eiken. De markante bomen vormden voor hem en zijn vrienden een bron van inspiratie. De ’Wodanseiken’ maken deel uit van een heel eikenbos. De route volgend vind je hen links aan de overkant van een beekje. Een bruggetje iets verderop geeft toegang tot het pad ernaar toe. Een bankje nodigt uit om van de omgeving te genieten. Voor mij een gelegenheid om in alle rust de energie van de plek op me in te laten werken. Alles loslatend kun je hier versmelten met de omgeving. Wegzakken in een verstillende energie.
Wodanseiken
Het verlaten kerkdorp Wolfheze
Het kerkdorp Wolfheze werd in 1585 door Spaanse troepen verwoest. Pas in de 19e eeuw werden de fundamenten van het oude kerkje gevonden. Het heuvelachtige gebied rechts van het pad is de kerkheuvel, ook wel Kapelheuvel genoemd. Deze heuvel ligt aan het eind van de Oude Kloosterweg. Waarschijnlijk werd op deze plek al in de elfde eeuw een stenen kerkje gebouwd. Was dit gebouwd op een voorchristelijke cultusplaats? Het laatste is zeker een optie. Mogelijk werd de Germaanse god Wodan vereerd in dit oude eikenbos. Stamt de naam Wodanseiken dan misschien uit oudere tijden?
De plaats waar het verdwenen kerkdorp heeft gelegen
Het natuurgebied Wolfheze bezoeken
Op de website van Natuurmonumenten (zie onder) staan vier wandelroutes aangegeven. Drie ervan zijn korte routes. Aanvullende informatie is op deze website te vinden.
Start Route 1 en 2: Station Wolfheze: Johannahoeveweg 2, 6874 CD Wolfheze
Start Route 4: Parkeerplaats Wolfheze, Wolfhezerweg (N783), 6874 AA Renkum. Schuin tegenover Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17.
Neem vanaf de N225 Oosterbeek-Renkum de afslag Wolfheze. Vlak voor het viaduct over de A50 linksaf, de parkeerplaats op. Vanaf de N224 Arnhem-Ede (bereikbaar via de A12, afslag Wolfheze) houd je Wolfheze aan. Door de bebouwde kom de Wolfhezerweg blijven volgen. Voorbij het viaduct over de A50 rechtsaf de parkeerplaats op.
Joke Visker: https://jokessterrenkruid.blogspot.com
Joke Visker: Artikelen OBOD, kwartaalblad Dryade : De Bron van Bride (53), De Keltische Boomkalender (73), De Residentie van de Grote Moeder (76), De Externsteine (76), Jelling, een king-size monument uit de Vikingentijd (77).
Bronnen
- Kwartaalblad Puur Natuur Herfst 2017 p.28-32 (Natuurmonumenten).
- Aarde’s levend lichaam – Mellie Uyldert p. 139.
Websites
- https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/wolfheze/route/rondwandeling-wolfheze
- http://www.leylijnen.com/archief.htm(kies Gelderland > Linkerkolom> Wolfheze).
- http://www.mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/het-verdwenen-dorp-wolfheze
- https://www.natuurmonumenten.nl/monumenten/archeologische-landschapselementen
- http://www.heemkunderenkum.nl/gebouwen/341276-middeleeuwse-kerkheuvel-alsmede-een-zone/
- https://www.trouw.nl/home/de-magie-van-de-wodanseiken~aeee72a2/
- http://www.bomeninfo.nl/duizd.htm
- http://www.bomeninfo.nl/wodanseiken.htm
Bekijk de kaart met krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help ons mee