Naam: Hunebed D30
Soort: Hunebed
Adres: Bodenpad, Boswachterij Exloo
Hunebed D30 tussen Exloo en Ees
Dit hunebed ligt op een open plek in het bos. Er loopt een smalle weg met naastliggend fietspad door de open plek. D30 ligt aan de noordkant van deze weg . Aan de zuidkant is een parkeerplaats en een speelweide met picknickbanken. Alles ademt een prettige sfeer. Een wandeling door het bos is een genoegen en verderop in dit artikel zal duidelijk worden waardoor dit zo is.
D30
Dit hunebed wordt veel bezocht. Vermoedelijk is de omgeving met haar verkwikkende energie en de ruime recreatieve mogelijkheden daar de oorzaak van. Helaas heeft dit hunebed in het verleden wel wat moeten verduren. In 2005, om precies te zijn op 19 april, hebben middelbare scholieren D30 met allerlei kleuren verf bespoten. Passanten over de smalle weg waren er getuige van en herkenden enkele kinderen. Zo werd duidelijk wie dit hadden gedaan. Voor straf moesten deze kinderen D30 schoon maken. Zij hadden dus duidelijk geen enkel besef van de heiligheid van het hunebed en de plaats waar het zich bevindt. Ze zullen zich inmiddels wel bewust zijn waarom het geen geslaagde actie was. Ondanks deze onbezonnenheid kan ik een glimlach niet onderdrukken. De verf is er helemaal vanaf gehaald, daar is niets meer van te zien. Helaas zijn de pogingen om de zeldzame korstmossen die op de stenen groeiden te sparen, mislukt. Deze zijn door het schoonmaken ook verdwenen. Inmiddels sieren weer enkele mossen dit hunebed.
1 + 1 = 2, maar niet bij D30
Eén van de (nog) niet opgeloste raadsels van D30 betreft het aantal dekstenen. Het heiligdom bestaat uit 12 draagstenen, 3 dekstenen en 2 poortzijstenen. Het is ruim 7 meter lang en 3,5 meter breed. In 1907 heeft de kunstenares Johanna Metelerkamp een tekening van dit hunebed gemaakt. Hierop is te zien dat D30 maar één deksteen heeft. Johanna Metelerkamp woonde indertijd in Exloo; de tekening bevindt zich in het Drents Museum te Assen. In 1918 onderzocht prof. Van Giffen dit hunebed en stelde vast dat er 2 van de 4 dekstenen ontbraken. Maar als je dit hunebed nu bezoekt zie je dat het 3 dekstenen heeft. Niemand weet hoe dit kan.
Het raadsel van de 5 vloeren
Bij zijn onderzoek in 1918 trof Van Giffen maar liefst vijf vloeren aan, gemaakt van keitjes. Ze lagen boven elkaar en alleen in de onderste vloer werden scherven gevonden. In de 4 vloeren daarboven helemaal niets. Waarom werden die 4 vloeren op de onderste gebouwd? Rondom het hunebed vond men ook scherven. Deze worden toegeschreven aan rituele handelingen.
De energie van D30
Anders dan de meeste hunebedden is D30 ongeveer Noord-Zuid georiënteerd met de ingang op het oosten. Wellicht is dit gedaan om gebruik te kunnen maken van de LC’s (leylijnencentra). Een LC is een kruising van 2 of meer leylijnen en heeft een grote energetische uitstraling. Er loopt een leylijn in de lengterichting door de middenas van het hunebed. Er zijn 3 LC’s in dit heiligdom. Door de hele omgeving lopen veel leylijnen daardoor is er veel energie in en rondom dit heiligdom. Om D30 zijn nog 4 vortexen en een paar meter oostwaarts nog één. Eén vortex spiraalt vanuit de aarde omhoog, de anderen van boven naar beneden. Het LC onder de zuidelijke deksteen is heel krachtig. Op de foto is te zien dat de sneeuw op deze steen weggesmolten is terwijl er op de andere dekstenen nog wat ligt. Het is een verkwikkende energie: kalm, rustig en wat robuust. Ik ervaar deze energie als mannelijk.
Het bos rondom D30
Op de plaats van D30 en in de hele omgeving zijn verschillende leylijnen die een behoorlijke uitstraling hebben. De leylijn die door de lengteas van D30 loopt gaat verder het bos in. En het bospad aan de noordkant loopt over deze lijn. Het lopen gaat er makkelijk en licht, je krijgt er extra kracht van Moeder Aarde. Verderop liggen een paar grafheuvels. Deze staan door de leylijnen in directe verbinding met D30. Vertelt het landschap hier het verhaal van dood/wederopstanding/leven, de drie gezichten van de Godin? De mensen in het neolithicum, de tijd waarin de hunebedden zijn gebouwd, leefden nog zo in harmonie met deze principes van het Leven dat het me niet zou verbazen. Er zijn nog meer paden die de richting van de leylijnen volgen. Hoewel het bos nog niet zo oud is, ongeveer 100 jaar, zou je het een ‘heilig bos’ kunnen noemen. Een wandeling in dit bos is zeer aangenaam.
Neeltje Mocking
Het hunebed bezoeken
D30 ligt tussen Exloo en Ees aan het Burg. J. van Roijenpad in de boswachterij Exloo. In Exloo ga je via de Boslaan het bos in en verderop volg je de asfaltweg naar links. (Rechtdoor wordt een veldkeienweg). Fietsers gaan in het bos bij de eerste afslag links en kiezen het rechter fietspad. Dan zie je al snel de open plek met het hunebed aan de rechterkant en de parkeerplaats met speelweide/picknickplaats links.
Coördinaten: N5253.492, E00650.740
Bronnen
- Boivin, Bertus, ‘De loop langs de hunebedden’, 2016.
- Ginkel, E. van, ‘Grenzeloze monumenten’, Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, 2006.
- Meer, Annine van der, ‘The Language of Ma’, 2013
- Sanden, Wijnand van der, ‘Gids voor de hunebedden in Drenthe en Groningen’, 2012.
- Westmaas, Maarten, ‘Hunebedden’ 2009.
Bekijk de kaart met krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee