Naam: Hunebed D32
Soort: Hunebed
Adres: Borgerderweg 5, Odoorn
Hunebed D32 bij Odoorn
Op een klein bosterrein, achter een boerderij, ligt hunebed D32 geheel verborgen in een klein loofbosje dat uitsteekt boven het lager gelegen landschap, met in het noorden een naaldboombosje en rondom akkers.
D32 ligt ongeveer oost-west georiënteerd. Het hunebed is ruim 7 meter lang en 3 meter breed. Er zijn nog 9 zijstenen over, 3 zijn er verdwenen. Op één plaats is een plombe, een betonnen plaatsaanduiding, aangebracht op de plek van een verdwenen zijsteen, die op deze wijze bij de restauratie is gemarkeerd. Op 2 zijstenen is te zien dat er een poging is gedaan om de deksteen vast te metselen. Echter deze deksteen is er kennelijk toch weer af gegleden want hij ligt nu op zijn kant in het hunebed. Er zijn nog 4 van de 5 dekstenen over.
Onderzoek door archeoloog van Giffen
Dit hunebed is in 1958 door professor A. E. van Giffen onderzocht. Hij vond buiten de zijstenen van dit hunebed een diepe kuil. In de kuil lagen twee trechterbekers. Men veronderstelt dat er in deze kuil rituele handelingen werden verricht. Van Giffen was archeoloog in hart en ziel. Hij was conservator van het Drents Museum in Assen, heeft de archeologische opleiding in Groningen opgezet en was medeoprichter van het Rijks Oudheidkundig Bodemonderzoek. Hij heeft in de vorige eeuw veel onderzoek gedaan naar hunebedden en grafheuvels.
De vlier of holderboom
Sambucus Nigra is de Latijnse naam voor de vlier. Er groeit zo’n struikje onder de oostelijke deksteen van de D32, juist waar het krachtigste LC (leylijnencentrum) ligt. Ik heb dit één keer eerder gezien, maar waarom juist op deze plek? Het is namelijk erg donker en droog onder die grote deksteen. Wat is er zo bijzonder aan een vlier in combinatie met een hunebed?
Er is veel te vertellen over deze struik of boom:
- De vlier heeft vele namen waarvan holderboom er één is. Deze naam verwijst naar Vrouw Holle die terug te leiden is naar de drievoudige godin Holle, Holda en Hel.
- De boom staat bekend om zijn helende kracht en in oude tradities wordt hij vereerd als een heilige boom. Hij wordt in verband gebracht met geboorte, leven, dood, wedergeboorte en vruchtbaarheid. Het hout van deze boom of struik mag daarom nooit gedachteloos gebruikt of verspild worden.
- De vlier heeft de gave dat hij goede herinneringen naar boven haalt als mensen die aan het eind van hun leven zijn gekomen onder deze boom gaan zitten mijmeren.
- Van de tak van een vlier kun je een fluitje maken; daar komt de naam flierefluiter vandaan.
- Deze magische struik of boom trekt feeën aan.
- Hans Andersen heeft er het sprookje Vliermoedertje – zoals Holle ook wel wordt genoemd – over geschreven.
- Er bestaat een gezegde dat luidt: voor een jeneverbes moet je je hoed afnemen, maar voor een vlier moet je knielen.
Heilige boom in het heiligdom D32
Een vanouds heilige boom groeit spontaan in een oud heiligdom! Is dit toeval of kan dit beschouwd worden als een verwijzing naar of een aanwijzing van de Grote Godin. Moeder Aarde schept de voorwaarden voor deze boom en samen met het hunebed leert zij ons over leven, dood en wedergeboorte. De energie van de vlier past heel goed bij de energie van D32. Deze energie geeft troost en verruiming. Het is een energie die je ondersteunt bij het accepteren van de dood en je innerlijk weten opwekt voor wedergeboorte.
De energie van D32
Er loopt een leylijn in de lengterichting van het hunebed en er zijn 3 LC’s, (kruisingen van leylijnen). Het LC onder de grote deksteen aan de oostzijde is het krachtigst. Daar is de troostende en verruimende energie te ervaren. Met verruimend bedoel ik het gevoel dat ontstaat als je ineens het grote geheel in ogenschouw krijgt. En dat is ook de plaats waar de vlier spontaan is gaan groeien. Zo werken de krachten van Moeder Aarde en wij mensen mogen haar ontvangen als steun en heling op onze levensweg.
Het ervaren van de energie van D32
Ga naar het hunebed toe en wees je bewust dat je een heilige plaats betreedt. Maak ruimte in je hart voor de Kosmische Liefde. Waar heb je energie voor nodig, waarvoor wil je deze gebruiken? Concentreer jezelf op deze vraag. Als je het helder hebt waarvoor je hulp of ondersteuning nodig hebt dan stel je je voor aan de krachten die er zijn en noem je hardop waarvoor je komt. Vervolgens ga je voorzichtig over de oostelijke deksteen hangen en laat je jezelf helemaal vullen met de troostende en verruimende kracht van deze plaats. Als het genoeg is, vergeet dan niet om je dank uit te drukken. Dat kun je doen zonder dat je de natuur belast door b.v. een lied te zingen, te dansen of een gedicht of een zegenwens uit te spreken.
Neeltje Mocking
D32 bezoeken
Vanuit Odoorn ga je via de Borgerderweg richting Borger. Even buiten de bebouwde kom zie je rechts van de weg en links van het fietspad een bordje met het hunebed icoon. Daar ga je links de landweg op. Bij het begin van de landweg, rechts, staat een grote steen waar vroeger een bronzen plaat op was bevestigd met informatie over D32. De plaat is verdwenen, de steen staat er nog. Verderop zie je aan de rechterkant het restant van een naaldbosje en links zie je het hoger gelegen loofbosje. Hier kun je de D32 vinden. Aan het eind van het landweggetje staat links ook een hunebed-informatiepaneel. Daar is de ingang van het pad naar het hunebed.
Coördinaten: N 5251.412, E 00650.373
Bronnen
- Andersen, Hans Christiaan, ‘Sprookjes en verhalen’, 1992.
- Boivin, Bertus, ‘De Loop langs de Hunebeden’, 2016.
- Buist, Girbe, ‘Boomkarakters’, 2006.
- Horst, Arend Jan, van der, Docters van Leeuwen, Rob, ‘Hortus Spiritualis’, 2007.
- Lankaster, Ko, ’De Keltische Maankalender in het Zonnejaar’, 1994.
- Meer, Annine, van der, ‘Vrouw Holle en de verborgen wijsheid in Sprookjes’, 2017.
- Sanden, Wijnand, van der ‘Gids voor de hunebedden in Drenthe en Groningen’, 2012.
- Wormhoudt, Linda, ‘Goden en sjamanen in Noordwest-Europa’, 2008.
- Zoet, Chris, van der Leeden, Ton, Stok, Bastiaan, ‘Langs mystieke plekken in Zuidwest-Drenthe’ 2005.
Bekijk de kaart met krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help ons mee