Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing: Baren of paren?

17 juni 2017 van 15:00 tot 17:00

Lezing door Annine van der Meer, als onderdeel van het Geboorte Project: ‘Opnieuw kijken’.

Geboorte Project

Het geboorte Project: ‘Opnieuw Kijken‘ is een project van Claudia van Dijk (kunstenaar/vroedvrouw) en Arden Rzewnicki (kunstenaar/ontwerper) en is onderdeel van het Cure Park (www.curepark.nl), een manifestatie rondom de kunst van zorg. In het thema ‘levenscyclus’ zullen liefde, geboorte en dood samen worden gebracht. Deze thema’s delen een ruimte, een ruimte die overal ter wereld neergezet kan worden en die met haar aanwezigheid een vernieuwende plek creëert voor geboorte, liefde en dood.

Lezing ‘de evolutie van geboorte-symbolen: baren of paren?

In de oertijd kende de mensheid matriarchaten; zij hebben tot op de dag van vandaag overleefd in tal van niet-westerse gebieden verspreid over de aardbol. Matriarchale culturen zijn egalitaire culturen. Hierin zijn vrouwen en mannen gelijkwaardig aan elkaar. Echter: het vrouwelijke staat centraal, geeft leiding en wordt door het mannelijke ondersteund. Het zijn culturen van hoog-bewustzijn waarin men ervan uit gaat dat ziel en geest het lichaam bewonen. Er is een sterke verbondenheid met aarde en kosmos.
Welke symbolen en beeldtaal gebruiken vrouwen uit matriarchale culturen voor dat wat zij het meest fundamenteel achten: het baren? Hoe ontwikkelt de vrouwgerichte beeldtaal rond het baren en verzorgen van het jonge kind zich door de matriarchale tijden heen? Oude kunst, Venuskunst, toont ons symbolen die wij vandaag de dag opnieuw leren zien en herwaarderen: de baarmoeder en vulva vormen fundamentele symbolen net als rode oker, symbool voor menstruatie- of levensbloed. Deze oude en moderne matriarchale culturen kennen sjamanistische rituelen rond de geboorte waardoor zij soms nog voor de fysieke conceptie contact leggen met een voorouderziel die wil incarneren; het zijn bezielde culturen.

Met het aanbreken van het patriarchaat is deze wijsheid afgebroken: de mens bestaat voor velen van nu slechts uit een lichaam dat net als de natuur gecontroleerd en van buitenaf gereguleerd kan worden. Daarnaast kent het patriarchaat een onnatuurlijke fixatie op seksualiteit. Tot in de 21e eeuw zien archeologen sommige Venussen niet baren maar paren; de Venuskunst wordt sterk seksueel geduid zonder dat men de symbolisch-spirituele diepte ervan onderkent. Dat ligt in oude en moderne egalitaire culturen anders en…de oude kunst of Venuskunst is ons bewijs. Nu moeten wij de symbolen leren ont-patriarchaliseren. En…dat geldt niet alleen voor de symbolen maar voor onze hele visie op leven en begin van leven rond de geboorte.
De tijd is aangebroken om oude wijsheid rond geboorte en baren opnieuw te herinneren. Het is de hoogste tijd.

Programma 17 juni 15.00-17.00u

15.00-16.15 Lezing met PowerPoint Baren of Paren? Een tijdreis langs symbolen van geboorte. Opnieuw leren kijken.
16.15- 17.00 Workshop. Van Clanmoeder naar Godin. In diepe rust en concentratie nemen wij de 13 sacrale lichaamshoudingen van het vrouwelijke aan en verbinden ons met het bewustzijn ervan. De eerste en meest fundamentele houding is: de barende houding. Wij herinneren ons…

Aanmelden

De lezing is gratis toegankelijk, donaties zijn welkom! Het aantal plekken is beperkt, reserveringen graag per mail; claudiavandijk@outlook.com

Gegevens

Datum:
17 juni 2017
Tijd:
15:00 tot 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Geboorte project: ‘Opnieuw kijken’
Website:
http://opnieuwkijken.nl/

Locatie

Paviljoen Amsterdamse Bos
Nieuwe Meerlaan (parkeerplaats
Amstelveen, 1182DB
+ Google Maps