Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Voorjaarsconferentie ‘Van binnen naar buiten’

17 februari 2018 van 10:00 tot 16:30


‘Van Binnen naar Buiten: vanuit het hart de wereld in’


Met blijdschap kondigen we de jaarlijkse conferentie rondom Wereldvrouwendag aan. Deze keer vervroegd naar zaterdag 17 februari 2018 vanwege het feit dat de hoofdspreker, Ton van der Kroon, rond Wereldvrouwendag in maart 2018 een gezamenlijke vredestocht faciliteert en bijwoont van 30.000 Palestijnse en Israëlische vrouwen. Ton spreekt over ‘De kracht van het hart, liefde in actie!’

Ook dit jaar maken we weer gebruik van de sfeervolle Annie Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum in Naarden. Het beloofd een mooie dag te worden met een feestelijk tintje want we vieren Pansophia’s tweede lustrum! Ter gelegenheid hiervan brengt Annine van der Meer een speciale lustrumuitgave uit: haar eerste sprookjesboek: ‘Het sprookje van Vrouw Holle voor mensen van NU’

Pansophia’s zusterorganisatie Matriacon, de Duitse internationale school voor  matrialchaal bewustzijn presenteert in de middag een Engelstalige film: ‘Where the free Women live’ over de Mosuo, een vreedzaam levende samenleving in Zuid-China. Aansluitend beantwoorden ze in het Engels vragen uit de zaal.

Tussendoor wordt er gedanst en gezongen. Hoedsters van de Rode Tent vertellen over hun werk evenals de organisatie van het Lorelei- en het Hieros Gamos festival. En natuurlijk ontbreken ook de boekentafels niet met boeken, films en kunst van de diverse sprekers/organisaties.

WACHT NIET TE LANG MET JE OP TE GEVEN. De Besant Hall heeft een beperkte capaciteit.

PROGRAMMA

 • 09.30 – 10.00   Zaal open, ontvangst met koffie/thee
 • 10.00 – 10.15   Ceremoniële opening door drumgroep en fluitiste olv Thea Rijken. Welkom door Annine van der Meer.
 • 10.15 – 11.45   Lezing door Ton van der Kroon: ‘De kracht van het hart, liefde in actie’
 • 11.45 – 12.00   Boekpresentatie door Annine van der Meer: ‘Het sprookje van Vrouw Holle voor Mensen van NU ‘
 • 12.00 – 12.30   Dansen en zingen met Gertrude Arents en Marijke Nijmeijer
 • 12.30 – 13.15   Lunchpauze. Met koffie/thee en soep.
 • 13.15 – 13.30   Afgevaardigden van de Rode Tent en Lorelei vertellen over hun werk
 • 13.30 – 15.00   Engelstalige film: ‘Where the free Women live’
 • 15.00 – 15.30   Het drievrouwschap van Matriacon beantwoordt vragen uit de zaal
 • 15.30 – 16.15   Dansen en zingen. Koffie/thee wordt geserveerd in de voorhal.
 • 16.15 – 16.30   Officiële sluiting

 

BIJDRAGE € 35,- inclusief koffie/thee en soep. Voor mensen met smalle beurs en studenten € 20,-. Neem contact op met de organisatie wanneer ook dit bedrag bezwaarlijk is.

AANMELDEN: via onderstaand inschrijfformulier


Meer informatie over de Voorjaarsconferentie

Over de lustrumuitgave: In de ochtend zal Annine van der Meer haar nieuwe sprookjesboekje ‘Het sprookje van Vrouw Holle voor Mensen van NU’ aanbieden aan Ton van der Kroon en het nader toelichten. In het boekje wordt het sprookje van Vrouw Holle teruggebracht tot de essentie van de oude wijsheid en hertaald en toevertaald naar de beleving van Mensen van NU.

Waarom dit boekje? Na het uitkomen van haar Holle-boek in maart 2017 gaf Annine lezingen over dit boek. Dan trokken moeders haar na afloop aan de jas en vroegen met klem: ‘Wanneer schrijf je nu eens een sprookje dat ik aan mijn kinderen kan voorlezen’? Die vraag liet Annine niet los… En zo kwam het dat dit sprookjesboekje voor volwassenen én kinderen, zomer 2017 onder tropische temperaturen, in twee dagen geboren wilde worden!

In het boekje legt Grootmoeder Holle haar kleindochter Helle uit hoe van een loden hart een gouden hart te maken. In eenvoudige en poetische taal geeft de wijze Holle haar visie op de essentie van het leven, de dood en het leven na de dood. Helle brengt Holles levenslessen in de praktijk en wordt aan het eind van het boekje de nieuwe Holle die de levenswijsheid van de Holles aan generaties kinderen doorgeeft.

In het tweede deel volgt een toelichting op het sprookje vanuit de oude wijsheid. Deze wordt waar mogelijk, wetenschappelijk onderbouwd. Aan het eind van het boekje volgen dan de gepatriarchaliseerde varianten van het Hollesprookje bij Grimm in de versies van 1812 en 1857.

Al met al is het een sprookjesboekje voor volwassenen geworden dat zich goed aan kinderen laat voorlezen. Het betreft een aantrekkelijk fullcolor boekje met eigentijdse en grappige kleurenillustraties van Karin Diehl die ze speciaal voor dit boekje maakte. Op de lustrumbijeenkomst zal deze lustrumuitgave tegen een gereduceerde, kleine prijs verkrijgbaar zijn.

Over de spreker in de ochtend Ton van der Kroon: Veel mensen – mannen en vrouwen – hebben zich begeven op het pad van innerlijke ontwikkeling: de afdaling naar de diepste regionen van de ziel of naar de hoogste aspiraties van de geest. Mannelijkheid en vrouwelijkheid – geest en ziel – verbinden zich in het hart. Maar vervolgens toont zich de volgende uitdaging: hoe vertalen we die innerlijke ontwikkeling naar concreet handelen in de buitenwereld? Hoe brengen we liefde in actie?

Ton van der Kroon is voortrekker van het mannenwerk in Nederland, vertelt over zijn werk in het Midden Oosten, waar hij acht jaar traumaheling gaf in de Gazastrook, en betrokken is bij een vredesbeweging van vrouwen: Women Wage Peace. Hij verbindt oude verhalen en mythen van de de godin met het werk in deze tijd, waarin de aarde zich op een kantelpunt bevindt.
Hij is auteur van 10 boeken over persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit, waaronder ‘de terugkeer van de koning, het boek voor mannen over liefde, lust en leiderschap’. Voor meer informatie over zijn reizen, boeken en workshops, kijk op: www.tonvanderkroon.com

Over de film in de middag Where the free Women live: Het is een film van 1.5 uur over de vreedzaam levende Mosuo in Zuid-China van Uscha Madeisky, Daniela Parr, Dagmar Margotsdotter. Dit drietal trekt met deze film over een vreedzame, moderne matriarchale samenleving door heel Duitsland. Na afloop van de film beantwoorden ze in bomvolle zalen vragen uit het publiek. De aanwezigen, afkomstig uit alle hoeken van de Duitse samenleving, zijn vaak tot tranen toe geroerd.

Achtergrond: op 28 en 29 oktober 2017 gaf Annine in het Duits een twee daagse workshop in Frankfurt am Main voor Matriacon, Internationale Schule für matriarchales Bewusstsein (Matriacon, internationale school voor matriarchaal bewustzijn). Dit is een nieuw opgerichte school voor matriarchale waarden als vrede en harmonie. Daar hoorde zij over het grote succes van de film. Daarop heeft zij de drie filmmaaksters direct naar Nederland uitgenodigd. Het gaat hier dus om een uitwisseling van zusterorganisaties Pansophia-Matriacon.
De professionele filmsters hebben alles ter plekke opgenomen en beschikken over nog veel meer info en filmmateriaal betreffende niet-westerse matriarchale samenlevingen. Dit zal te zien zijn op tafels van Matriacon in de pauze van de voorjaarsdag 2018. Op 26 en 27 augustus 2017 organiseerde Matriacon in Jena een congres georganiseerd getiteld: Friedliche Gesellschaften stellen sich vor (Vreedzame samenlevingen stellen zich voor) met afgevaardigden uit moderne samenlevingen in balans (matriarchaten) der Khasi, Mosuo en Minangkabau. Het congres was een doorslaand succes. Na afloop werden de buitenlandse gasten rondgeleid en werd de verbaasde reacties van de niet-westerse gasten op talloze aspecten de westerse samenleving gefilmd. Nieuw voor hen was het fenomeen bejaardentehuizen en aparte geboorteklinieken… en nog veel meer.

Inhoud van de Engelstalige film: The Mosuo are known for their harmonious society. They don’t have jealousy, violence or war. They don’t divide people into categories like rich and poor. Striving for power is unknown to them. The Mosuo are thought of as content and happy people. The reason is that the entire community revolves around women and children. Mosuo women appear relaxed, free and especially self-determined. It is the women who hold economic and social power. In cooperation women take care of everything, also the children. They are supported by both their male and female relatives.


Hieronder kun je je aanmelden voor de voorjaarconferentie, lees eerst de algemene- en inschrijfvoorwaarden.

X-Voorjaarsconferentie 17 februari 2018

  Wij stellen het op prijs als u met iDEAL betaald. Als dit onverhoopt een probleem voor u is, kan de bijdrage ook overgemaakt worden naar onze Triodosrekening: NL88 TRIO 0198380720 o.v.v. 'uw naam + aanmelding 27 oktober 2018'. Kies in dat geval voor de laatste optie en stuur na betaling een mail naar info@pansophia.nl
 • 0,00 €
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gegevens

Datum:
17 februari 2018
Tijd:
10:00 tot 16:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

PanSophia
E-mail:
academie@pansophia.nl
Website:
www.pansophia.nl

Locatie

de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum
Meentweg 9
Naarden, 1411 GR Nederland
+ Google Maps