geheimenprehistoriePresentatie ‘Geheimen van de prehistorie’

Door: Marie-José Bentinck
Doelgroep: jeugd én volwassenen

 

In de stereotype beeldvorming van de prehistorie zwaait de agressieve man vervaarlijk met zijn knots en gaat in gevecht met mens en dier. De vrouw zit bij het vuur. Inmiddels geven de resultaten van wereldwijde wetenschappelijke studies in diverse disciplines, die met elkaar worden gecombineerd, een totaal ander volledig nieuw beeld van de eerste culturen. Het blijkt dat deze culturen verre van primitief te noemen zijn. De mensen leefden vreedzaam samen. Zij voelden met alles en allen een grote verbondenheid en er was balans in de relatie tussen vrouw en man. De tijd is aangebroken om het oude beeld van de prehistorie in ons collectieve bewustzijn te herzien.

In de presentatie Geheimen van de prehistorie worden vijf geheimen uit de geschiedenis van de mensheid onthuld, waarvan de toehoorders zich nog niet eerder bewust waren. De presentatie heeft tot doel om in een – royaal – uur de toehoorders een nieuwe visie op de prehistorie, gebaseerd op het – interdisciplinair wetenschappelijk gefundeerde – gedachtengoed van Academie PanSophia, te presenteren.

De toehoorders krijgen muziek van een 40.000 jaar oude fluit te horen en leren de werking van vergeten sjamaneninstrument.
Het aantal toehoorders varieerde van 10 tot 90 personen
Op een aansprekende en bezielde wijze presenteert  Marie-José Bentinck voor jong en oud de geheimen van de prehistorie. Haar presentatie eindigt met de lessen die wij kunnen leren van de prehistorische mens.


Presentatie op school 

De presentatie wordt in het schoolauditorium gegeven voor meerdere klassen tegelijk. Zo krijgen de leerlingen tezelfdertijd de ervaring van college lopen. De presentatie wordt gehouden voor VWO/HAVO scholieren uit het vierde of derde studiejaar.
In Helmond werd voor het derde jaar op het Dr. Knippenbergcollege de presentatie met succes gehouden; in Breda op de Nassauscholengemeenschap voor het tweede jaar. De Vrije School in Zeist heeft aangegeven voor het tweede jaar belangstelling te hebben, maar in verband met interne kwesties kwam het nog niet tot een afspraak in 2015. Dit jaar bleek dat de Geheimen van de prehistorie ook bij jongere scholieren in vruchtbare bodem vallen. Op het Bonaventura College in Leiden reageerden de 2e jaars leerlingen van de Topklas Filosofie heel enthousiast, hetgeen resulteerde in een nieuwe uitnodiging voor 2016.

Bent u geïnteresseerd in een presentatie door Marie-José? Stuur haar dan een e-mail: mariejose@pansophia.nl 

Jaaroverzicht 2016 – presentatie Geheimen van de prehistorie


Reacties

  •  Stella Lubsen schreef een eerbetoon aan Marie-José Bentinck 
  • ‘Nog even een korte reactie op gisteravond. Je hebt ons zo’n fantastisch leuke en interessante avond bezorgd. Terwijl ik op de gang bezig was mijn jas aan te trekken, kwam één van de leden even achter mij aan. Hij moest nog weer even kwijt hoe geweldig interessant hij je presentatie had gevonden. Leuk hè? Nogmaals dank en ik wens je toe dat je nog vele groepen kunt laten genieten van je prachtige verhaal.’
  • ‘Wir haben uns so gefreut, Sie als Referentin in unserem Berliner Lyceum Club zu haben. Nicht nur der Inhalt Ihres Vortrags hat uns sehr interessiert, sondern es ist Ihre herzliche, charmante  und fröhliche Art, die uns alle bezaubert hat. Das habe ich schon im letzten Jahr beim Kulturtreffen in Amsterdam so empfunden. Ganz zu schweigen von Ihren exzellenten Kenntnissen der deutschen Sprache. Wir haben zu danken dass Sie gekommen sind und uns von Ihren interessanten Forschungen berichtet haben.
    Ich habe meiner Tochter am Telefon davon erzählt. Sie ist auch Ärztin wie ich, aber Kinderärztin an der Universitätsklinik in Ulm, einer süddeutschen Stadt mit langer Geschichte, und sie hatte noch folgenden Kommentar zum Matriarchat auf Lager: Die Frauen standen den Männern damals sexuell ständig zur Verfügung (und waren deshalb dauernd schwanger); deshalb kamen die Männer nicht auf andere Gedanken…
    Mein Eindruck nach Ihrem Vortrag ist, dass es erst  Dürre und Hunger braucht, damit die Männer aktiv werden und aufbrechen…?’
  • ‘I am glad you felt the strong impact your talk had on the audience. It was captivating.’
  • ‘We hebben allen genoten van je interessante verhaal vanavond.’                       Rotary Club Minerva Amsterdam