24Jean Shinoda Bolen (1936) is een bekend Amerikaans-Japanse psychiater in de traditie van Carl Gustav Jung. Zij werkte als hoogleraar klinische psychologie aan de Unviersiteit van Californië en is auteur van talloze bestsellers als Godinnen in elke vrouw (1986), Goden in elke man (2000) en Godinnen in de ouder wordende vrouw (2001). Het zijn boeken die gebaseerd zijn op Jung’s ideeën omtrent de archetypen van het collectieve onbewuste en op haar tientallen jaren van praktische ervaring als Jungiaans analytica.

Annine van der Meer over Jean Bolen:
Op het symposium van het Jungiaans Instituut in 2002 vraagt Jean Bolen mij om haar vrouwengroep – door haar de ‘goddessgang’ genoemd – in juni 2003 rond te leiden op het eiland Malta. Over deze gedenkwaardige reis schreef ik een artikel dat op mijn website te vinden is getiteld De gang in de diepe duisternis…met Jean Bolen op Malta.

In Malta bestaat een plek waar je daadwerkelijk in de onderwereld kan afdalen naar de tijd van de megalietenbouwers uit de Nieuwe Steentijd. Daar is piepkleine Sleeping Lady op de derde en laagste verdieping in de ‘slangenput’ gevonden. In de onderaardse tempel is er ook een orakelkamer en er zijn slaapruimtes voor de tempelslaap of incubatie.

Het is hier diep in de aarde dat ik voor het eerst werkelijk bewust contact heb gemaakt met de Grote Moeder. Ik sta aan de grond genageld in haar diepe, vochtige en warme aarde; het is vlak voor de orakelkamer waar met rode oker patronen van de levensboom zijn ingeschilderd.

Achteraf begrijp ik dat de Moeder mij, die toen nog zo in het hoofd zat, letterlijk ge-aard heeft. In feite werd ik vanuit haar baarmoederlijke tempel opnieuw geboren, al besefte ik dat toen nog niet. Deze ervaring zal ik nooit vergeten en die dank ik aan Bolen en uiteindelijk aan… Jung.

Haar website: www.jeanbolen.com/

BookCoverCollage4-new