Academie PansophiaStichting Pansophia

Academie Pansophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren. We willen bijdragen en informeren over het herontdekken van de vrouwelijke kant van God, de vrouwelijke waarden en de bijdrage van vrouwen in oude en hedendaagse culturen.PanSophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren.

  • Krachtplaatsen
  • Zwarte Madonna

Grafheuvelmodel bij de Amerongse Berg

[B3A] Het grafheuvelmodel bij de Amerongse Berg. Foto Heemkundige Stichting Amerongen A

 Het grafheuvelmodel bij de Amerongse Berg. Foto: Heemkundige Stichting Amerongen.

 Naam: Grafheuvelmodel bij de Amerongse Berg

Soort: Model van een grafheuvel met palenkrans

Adres: Veenseweg 28, Amerongen


Onderaan de Amerongse Berg, links van de Bergschuur bevindt zich het model van een grafheuvel met palenkrans en dwarsdoorsnede. Dit houdt uiteraard geen krachtplaats in, maar is wel informatief aangaande Nederlandse grafheuvels.

 

Het begraven van vrouwen en mannen

Op de bodem van het grafheuvelmodel is een voorstelling afgebeeld van het lijksilhouet van een vrouw in de overgangsperiode 2900-2700 v.o.j. in het Late Neolithicum. Vrouwen en mannen werden inhumatief (dat wil zeggen als intakt lijk) in oost-westelijke ligging bijgezet in hurkhouding ofwel foetushouding. Vrouwen liggen daarbij op hun linkerzijde, hun hoofd is naar het oosten gericht en het gezicht kijkt naar het zuiden. Mannen liggen andersom op hun rechterzijde en met het hoofd naar het westen. Wellicht heeft dit te maken met de in het oosten opkomende zon, die in Noord-Europa bij Germanen, Balten, Slaven en Finoegriërs als vrouwelijk gezien wordt (zonnegodin, woordgeslacht en associatie). Daarentegen beschouwt men aldaar de maan als mannelijk. Mogelijk is dit een Oud-Europese erfenis die tegengesteld is aan de omgekeerde Indo‑Europese opvatting bij onder meer de Oude Grieken en Romeinen.

[B3B] Het afgebeelde lijksilhouet van een vrouw. De fotograaf hiervan is niet teruggevonden, laat deze zich melden voor autorisatie A

De in een hogere laag geplaatste urn geeft aan, dat men op een gegeven moment in de Bronstijd de overledenen ging cremeren en hun as werd al dan niet in een urn in de grafheuvel bijgezet. Mogelijk was een verdergaande Indo-Europeanisering daar de oorzaak van.

 

Het grafheuvelmodel bij de Amerongse berg bezoeken

De Amerongse Berg kan bereikt worden vanaf de Elsterstraatweg N225 ten oosten van het dorp Amerongen via de Veenseweg of de Burgwal (parkeerplaats) en door naar restaurant ’t Berghuis met de Bergschuur (parkeerplaats).

 

Hans Eisma


Bekijk kaart met alle krachtplaatsen

Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen

Wat is een krachtplaats

Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee

Informatie over alle grafheuvels in Nederland

Informatie over alle grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid

Bron Foto, de maker van de foto met de liggende vrouwfiguur is onbekend. Wil de maker zich bekend maken voor autorisatie voor gebruik.

 


 

 

25 januari 2017   Jaap
  Krachtplaatsen     grafheuvels, Provincie Utrecht, Utrechtse heuvelrug
  • Grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug-Zuid
  • Elsterberg grafheuvelgroep

Reageer hierop

Cancel

You must be logged in to post a comment.

Krachtplaatsen

Klik op de kaart en ontdek de heilige bronnen, grafheuvels, krachtplaatsen en Venuskunst bij jou in de buurt!

Pansophia op facebook

‹ › ×
    Copyright © 2016 Academie Pansophia -