Academie PansophiaStichting Pansophia

Academie Pansophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren. We willen bijdragen en informeren over het herontdekken van de vrouwelijke kant van God, de vrouwelijke waarden en de bijdrage van vrouwen in oude en hedendaagse culturen.PanSophia wil het universele en sacraal vrouwelijke uit voorbije tijden wakker kussen en herinneren.

  • Krachtplaatsen
  • Zwarte Madonna

De Munnikenboom Utrecht

kantoorruimte-utrecht-monumentale-gebouwen[1]A

Naam:  Munnikenboom Utrecht

Soort:  Kinderboom

Adres:  Laan van Chartroise 166-174, Utrecht


Kinderbomen en Vrouw Holle

Van oudsher kwamen in verschillende delen van Nederland kinderenbomen voor. Het verhaal ging dat de nieuwe kindjes hier vandaan kwamen. Dat is ook niet zo raar als je bedenkt dat de ‘Boom des Levens’ alle leven voortbrengt. Het schema met onze voorouders noemen we een ‘stamboom’. Heel vaak waren de kinderbomen holle bomen. Waarschijnlijk verwijst dit naar Vrouw Holle die onder de grond woont (daar waar het meisje in die diepe put viel) Vrouw Holle heerst net als Cailleach – de Keltische Oermoeder over leven en dood. Wie sterft keert naar haar terug. Wil men een kindje, dan zoekt men een plek op die als poort naar deze benedenwereld geldt; holle bomen, putten en bronnen. Daar gaf het jonge paar te kennen dat er een kinderwens leeft.

 

De linde in de tuin van Klooster Nieuwlicht  

In Utrecht kwamen de kinderen uit de Munnikenboom (boom bij de monniken), een grote heel oude holle linde, in de tuin van het kartuizerklooster Nieuwlicht dat omstreeks 1392 is gebouwd. Het is niet ondenkbaar dat de naam Nieuwlicht verwijst naar de nieuwe kindjes die daar het licht zien. In het jaar 1851werd de munnikenboom omgehakt omdat hij na eerdere blikseminslag te veel schade had opgelopen. Het is niet bekend hoe oud de boom was toen hij in 1851 werd omgehaald. In het Utrechtse reformatiejaar 1580 werd het hele klooster in brand gestoken, de katholieke monniken verjaagd en daarna werden alle religieuze gebouwen steen voor steen afgebroken, op het poortgebouw en ‘de boerderij’ na. De stenen werden gebruikt voor het versterken van de vestingmuren van de stad Utrecht tegen de oprukkende Spaanse legers.

 

 Het poortgebouw

Op het water dat als grens naar deze sacrale wereld diende stond en staat het middeleeuwse poortgebouw. Dit is één van de weinige niet-religieuze panden in Utrecht (of het enige) dat nog volledig oorspronkelijk is in zijn opzet uit 1390. Het was de poort  naar het klooster. Op deze overgang van klooster naar gewone wereld woonde de thesaurier, die de financiële en andere wereldlijke zaken voor het klooster regelde.

De plek waar de boom heeft gestaan is in de ecologische tuin van 5000m2 in het complex. Helaas is deze plek niet meer te bezoeken. Het complex is in particuliere bezit en staat niet open voor  bezoek.

In de Europese geschiedenis bleek vaak dat aan bomen als een grote linde, eik of rode beuk speciale betekenis werd toegekend die op bijzondere krachtplaatsen groeiden.

 

Door Nicole E. Zonderhuis


Bron:

 http://www.hofvanchartreuse.nl

Utrechtse Sagenboek/ J.R.W, Sinnighe. – Zutphen: W.J.Thieme  en Cie.(1938) p.58

Foto met toestemming van Hof van Chartreuse

 


Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen

Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen

Wat is een krachtplaats

Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee

Meer informatie over kinderbomen


 

 

2 februari 2017   Jaap
  Krachtplaatsen     Boom, Cailleach, kinderboom, Provincie Utrecht, Utrecht, Vrouw Holle
  • Hoogstraat grafheuvelgroep
  • Ermelose Heide – Speulderveld – Elspeter Heide

Reageer hierop

Cancel

You must be logged in to post a comment.

Krachtplaatsen

Klik op de kaart en ontdek de heilige bronnen, grafheuvels, krachtplaatsen en Venuskunst bij jou in de buurt!

Pansophia op facebook

‹ › ×
    Copyright © 2016 Academie Pansophia -