Naam: Westergeest
Soort: Kerk met leylijnen
Adres: Kalkhuswei 2, 9295 KN Westergeest
Van Fosterahiem naar Westergeest
Het plaatsje Westergeest in de gemeente Kollumerland in Friesland ligt op een diluviale zandkop die is opgehoogd tot terp. Dat komt ook tot uitdrukking in de naam: het woord geest of gaast betekent verhoogde zandgrond. Het dorp moet al voor de kerstening bewoond zijn geweest. Het heette in voorchristelijke tijd Fosterahiem naar de godin Fostera of Fostare. Na verloop van tijd is deze naam verbasterd tot Foestrum. Toen de evangelisatie eenmaal op gang was, vond men dat te heidens klinken en werd het veranderd in Westergeast, zoals de Friezen het noemen. Het enige café dat Westergeest rijk is, houdt de naam Foestrum in ere. Het is een bezoekje waard. Toen ik er was en vertelde dat ik in de vroege geschiedenis van de plaats geïnteresseerd ben, werd er enthousiast gereageerd. Ze kunnen je daar het een en ander over de geschiedenis van Westergeest vertellen. Je vindt het café aan de Eelke Meinertswei 15, 9295 KC.
De geschiedenis van de kerk
De bakstenen kerk in Westergeest is omstreeks 1200 in Romaanse stijl gebouwd ter vervanging van een tufstenen kerkje. In de 13e eeuw heeft de toren dienst gedaan als vuurtoren. Eind 16e eeuw kwam de kerk in het bezit van de Hervormden en is toen ontdaan van altaren, beelden en muurschilderingen. Tijdens een grote renovatie in 1957 heeft men geprobeerd de muurschilderingen weer zichtbaar te maken. In de kerk bevindt zich een sarcofaag met de resten van een overledene die rond 556 na Chr. moet zijn gestorven.
De kerk heeft thans de status van rijksmonument. Er worden nog steeds diensten gehouden.
Verdwenen klokken
Volgens een sage is de eerste klok van de kerk ooit door de duivel meegenomen en in een poel, die De Dolle heet, gegooid. Het verhaal gaat dat die klok onder bepaalde omstandigheden nog is te horen. In 1857 kreeg de kerk een nieuwe, maar die is gestolen door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1949 kwam er een andere, die nu nog wordt geluid.
Leylijnen en de verering van Fostare
De kerk staat op een leylijnencentrum (DC510) die ligt op de lijn Tinalling-Wijnaldum. Het centrum bevindt zich in de toren van de kerk. Aan weerszijden hiervan zijn wateraders gevonden, die duiden op een bron. Precies op deze plek moet het heiligdom van de vruchtbaarheidsgodin Fostare hebben gestaan. Zij wordt omschreven als de blanke, blauwogige godin van de landbouw die een belangrijke plaats innam in het leven van de Friezen. Zij werd vereerd in het oude Friesland dat zich helemaal uitstrekte langs de kust van Nederland.
Volgens een verslag van de leylijnenwerkgroep Noord-Nederland is er een negatieve energie voelbaar langs de muren van de toren. Een paragnost kreeg de indruk dat er mensen naar toe zijn gevlucht die daar zijn omgebracht. In de torenkamer voelde hij een beschermende sfeer. Ik heb dit zelf niet ervaren omdat de kerk tijdens mijn bezoek eind 2012 werd gerenoveerd.
De vondst van veenlijken
In wat nu de Aldswemmer heet, ten noordoosten van Westergeest, zijn in 1870 stoffelijke resten in het veen gevonden van twee mannen en een vrouw. Eén van de mannen en de vrouw waren aan elkaar gebonden door een touw. Bij één van de lijken was het hoofd van de romp gescheiden wat er op duidt dat deze mensen mogelijk al voor onze jaartelling uit religieuze overweging zijn geofferd.
Ineke Bergman
De kerk van Westergeest bezoeken
Het adres van de kerk is Kalkhuswei 2, 9295 KN Westergeest. Je kunt er gemakkelijk parkeren.
De kerk is niet open maar voor een bezichtiging kan de koster gebeld worden: 0511 445698 of 06 13379648
Zie ook de website van de kerk voor een routebeschrijving.
Meer lezen
- Meer over de Godin Fostare door Ineke Bergman
- ‘Godinnen van eigen bodem’, Ineke Bergman, ISBN 978 90 7740835 3, Uitgever A3 boeken, Geesteren, www.A3boeken.nl. Zie ook: facebook.com/godinnenvaneigenbodem
- ‘Heilige Bronnen in de Lage Landen’, Bergman, Ineke, “Fostare” “Heilige bronnen in de Lage landen”, met medewerking van diverse auteurs, Geesteren, 2014, 143-155
Bekijk de kaart met alle krachtplaatsen
Lees alle artikelen betreffende krachtplaatsen
Schrijven over een krachtplaats, help je ons mee?